Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΥΓΕΙΑ
3/2

Διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα με μια απλή εξέταση αναπνοής




Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Εκτυπώστε το Αρθρο mail to

Μία επαναστατική και ταυτόχρονα πολύ απλή μέθοδο για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα αναπτύσσουν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Λούιβιλ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το επίτευγμα των ερευνητών αφορά σε μια εξέταση αναπνοής, που εντοπίζει την ασθένεια όταν μάλιστα βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Έχοντας πραγματοποιήσει έρευνες σε ασθενείς με ενδείξεις καρκίνου του πνεύμονα -που είχαν υποβληθεί ήδη σε αξονικές τομογραφίες- διαπίστωσαν με τη χρήση ειδικής συσκευής τέσσερις ουσίες στην ανάλυση της αναπνοής, τα καρβονύλια.

Όπως διαπιστώθηκε, όταν τα τρία από τα τέσσερα καρβονύλια παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα, η δυνατότητα πρόβλεψης του καρκίνου του πνεύμονα ήταν εφικτή στο 95% των ασθενών.

Διαπιστώθηκε ακόμη πως όταν οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του καρκίνου, τα αυξημένα καρβονύλια επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η έγκαιρη πρόβλεψη μπορεί να αποβεί σωτήρια για τους ασθενείς, ενώ θα απαλλάσσει πιθανούς ασθενείς από την επίπονη διαδικασία της βιοψίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου